Met passie voor ambacht en met liefde voor mens en natuur willen wij de wereld een beetje mooier maken.

Van schaap naar slaap

MOLWOL is een natuurlijke slaaplijn, ontwikkeld door KEMP vzw

 

MOLWOL, dat zijn kwaliteitsvolle, duurzame en lokaal gemaakte kussens en dekbedden die je een kwalitatieve nachtrust bezorgen!

 

MOLWOL dat is heerlijk, maar ook eerlijk slapen onder een natuurlijk materiaal. De wol is afkomstig van de schapen van KEMP vzw. Deze schapen worden ingezet in de Kempen om op een eeuwenoude manier aan natuurbeheer te doen.

Wie is Kemp VZW?

KEMP vzw is ontstaan in 2001 en is begonnen met een twintigtal schapen. Vandaag hebben we 2000 schapen die grazen in verschillende natuurgebieden, op de heide, langs kanalen, op de Turnhoutse stadsboerderij en op enkele bedrijfsterreinen. De schapen eten de grassen die de overhand nemen waardoor andere planten en kruiden terug de kans krijgen om te kiemen en te groeien. Op deze manier verhogen ze de biodiversiteit. De herders en hun honden sturen de kuddes aan en beïnvloeden zo waar er begraasd wordt. 

Begrazing is een eeuwenoude manier van natuurbeheer. Onze landschappen worden soortenrijker. De bloemen en kruiden die zich ontwikkelen trekken verschillende insecten aan en deze zorgen op hun beurt voor een grotere aanwezigheid van vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. 

KEMP vzw wil op deze manier een betekenisvolle bijdrage leveren aan het behoud van een duurzame en kwalitatief hoogwaardige leefomgeving voor mens en dier.
Kemp vzw is een nomadisch dienstverlenend landbouwbedrijf met een duurzame missie!  

Duurzame en hoge kwaliteit 

Verbeterde nachtrust dankzij wol

Lokaal en verantwoord geproduceerd

Kempische Heideschaap als belangrijk aandeel

Het Kempische Heideschaap heeft eeuwenlang een belangrijk aandeel gehad op de heide in de Kempen. In de zomer graasde de schapen buiten, in de winter stonden ze in de potstal. Hun mest maakte de akkers vruchtbaar. De opkomst van kunstmest gaf de mogelijkheid om de schrale zandgronden van de Kempische heide om te vormen tot een cultuurlandschap. Dit, in combinatie met de herbebossing van de heide, zorgde ervoor dat dit schaap bijna volledig uit beeld verdween. Enkele enthousiastelingen uit de Nederlandse Kempen wisten dit dier van uitsterven te redden. 

Onze Kempische Heideschapen zijn sterke dieren die perfect functioneren met het ruwvoer dat aanwezig is op de heide en in de natuurgebieden. Door hen in kuddes te laten grazen vertonen ze hun natuurlijk graasgedrag wat een streepje voor is in het dierenwelzijn verhaal. 

Door kruising met Merinoschapen in de 19e eeuw heeft de wol van deze schapen een betere kwaliteit dan andere heideschapenrassen.

Wanneer de tijd daar is om schapen te scheren

Rond 15 juni worden onze schapen professioneel geschoren. Enkele van de schaapscheerders hebben het vak zelfs in Nieuw zeeland geleerd. Een voor een worden de kuddes naar de stal gebracht en schaap per schaap worden ze tot bij de scheerders geleid. In net geen minuut is een schaap geschoren en is de volgende al aan de beurt. De wol wordt gesorteerd. De meest kwalitatieve wol gebruiken we voor MOLWOL. Drie dagen zijn we hier mee bezig. Drie dagen waarop er heel hard gewerkt wordt maar ook drie dagen die telkens weer een hele fijne belevenis zijn.

Wol is een restproduct geworden waar nog weinig toepassingen voor zijn. Hier hebben we enkele jaren geleden verandering in gebracht. Samen met Tom, onze productontwikkelaar, zijn we op zoek gegaan naar wat de mogelijkheden zijn, naar wat we met dit waardevol product kunnen maken. Zo zijn de kussens en dekbedden van MOLWOL ontstaan.

Onze partner waar we in geloven

Na het scheren gaat de goede wol naar Verviers, naar de enige wolwasserij van de Benelux. De gewassen wol komt in pakketten van 300kg terug naar Mol.
In maatwerkbedrijf Lidwina vzw wordt de wol herwerkt tot kussens en dekbedden. Lidwina vzw is niet zomaar een werkplaats. Inspirerende quotes sieren de muren en er heerst een warme sfeer. Men moedigt de werknemers aan om met een positieve mindset in het leven te staan. Talenten en kwaliteiten worden extra benut en ingezet. In de toekomst wil men er zelfs een Kansen-Campus bouwen om mensen in contact te brengen met hun hoogste potentieel! Het effect van dit alles hoeft u niet te onderschatten, want deze positieve energie gaat recht mee je kussen en dekbed in!