Hoe onderhoud ik mijn dekbed en kussen van MOLWOL?

We spenderen ongeveer 1/3 van ons leven in bed. Investeren in kwaliteit is dus geen overbodige luxe.

 

Een dekbed van hoogwaardige en natuurlijke materialen slaapt niet alleen aangenamer, maar is ook nog eens een stuk beter voor het milieu dan de synthetische exemplaren. Naast een goede kwaliteit is eveneens onderhoud van belang voor een langere levensduur. We hebben een aantal onderhoudstips voor je op een rijtje gezet.

Wist je trouwens dat de Finnen al eeuwenlang hun wollen dekens in de sneeuw leggen om te
reinigen...

Een wollen dekbed wassen is een slecht idee en volledig overbodig…

De wolvezels zijn zelfreinigend. Wol bevat lanoline of wolvet, dit wolvet is vuilafstotend en antibacterieel. Het is meer dan voldoende om je dekbed dagelijks op te schudden en regelmatig te verluchten. Het beste is om elke ochtend het dekbed open te spreiden zodat dit kan luchten. Is het een mistige ochtend of hangt er ochtenddauw, vriest het of heeft het gesneeuwd, hang dan je wollen dekbed gewoon buiten. Wolvezels gaan open en wassen zichzelf in deze weersomstandigheden.

Wens je het toch te wassen, hoe doe je dit dan best…

Elke keer een wollen dekbed gewassen wordt verliest het een deel van zijn lanoline. Hierdoor zal de wol ook droger worden en gaan de vezels stugger worden. Bij elke wasbeurt verliest de lanoline een beetje van zijn zelfreinigend vermogen. Gebruik ook zeker geen wasmiddel, een schepje zout (baking soda) kan eventueel toegevoegd worden. Een nat dekbed kan je buiten laten drogen maar nooit in de volle zon. Hiervan gaat de wol uitdrogen en vervilten.  

Hoe werkt dat nu, dat zelfreinigend vermogen van de wolvezel…

Dat komt door de condenswerking. De lanoline is een laag bovenop de wolvezel. Vuil gaat zich hechten aan de wolvezel. Dankzij de lanoline blijft het vuil aan de oppervlakte en gaat het niet dieper in de vezel dringen. Vocht doet hetzelfde en gaat zich ook aan de wolvezel hechten. Dit vocht neemt het vuil op en gaat nadien verdampen. Het vuil verdampt samen met het vocht en verdwijnt uit de wol. Dit alles is een natuurlijk proces! 

Duurzame en hoge kwaliteit 

Verbeterde nachtrust dankzij wol

Lokaal en verantwoord geproduceerd

Onze partner waar we in geloven